Malgrat que posa condicions més estrictes per poder tirar endavant els projectes, la plataforma contrària als molins ja es prepara per combatre la decisió davant dels tribunals
Les dues centrals eòliques que l’elèctrica Endesa promou les Garrigues –a la Pobla de Cérvoles, l’Albi i Cervià– ja han aconseguit l’autorització de la Generalitat.
És, però, una autorització amb condicions i pendent encara del vistiplau definitiu d’Urbanisme. Es tracta de dos projectes polèmics, situats a tocar dels límits del futur parc natural de les Muntanyes de Prades, que la plataforma contrària a la seva construcció pensa recórrer.
Quants molins hi haurà?
En conjunt s’han autoritzat 14 molins de 115 metres d’altura: 8 del parc eòlic de la Comella i 6 dels 8 que inicialment preveia el de Sant Joan.
Dues torres han quedat en suspens precisament per estar projectades dins de l’àmbit del futur parc natural de les Muntanyes de Prades, un argument que ja va tombar una tercera central idèntica lligada a les dues primeres.
Per tant, els que finalment avancen són 14 dels 24 aerogeneradors projectats inicialment per Endesa.
“Perquè és Endesa”
Tot i que encara queden molts tràmits per completar, els col·lectius contraris a aquests parcs eòlics ja estan previnguts i asseguren que arribaran fins al final per aturar-los.
L’ambientòleg Ramon Queralt, portaveu de la coordinadora que els agrupa, posa el focus en l’elèctrica Endesa:
“Jo no havia vist mai tantes al·legacions i tants informes en contra… i mira que m’hi dedico una mica, a això. Vull dir, això tira endavant perquè és Endesa”
Queralt afegeix taxatiu que “si fos qualsevol altre promotor no tiraria endavant”.
Ho portaran als jutjats
Ariadna Boixader, veïna de la Pobla de Cérvoles i membre de la Plataforma Salvem la Serra de Llena, anuncia accions judicials en contra dels parcs eòlics:
“Des del primer dia hem tingut clar que aquest macroprojecte és un frau de llei. Seguirem les indicacions que ens facin arribar des dels despatxos jurídics perquè encara hi ha moltes coses en l’aire”
Els opositors asseguren que els molins de vent són incompatibles amb el futur parc natural i alerten que tindran un fort impacte paisatgístic sobre la serra de Llena, un dels espais més emblemàtics de les Garrigues.
Des del punt de vista de la fauna, també els preocupa protegir l’hàbit de l’àguila cuabarrada.
Què hi diu el govern?
Des del Departament de Territori es defensen. Asseguren que les autoritzacions rebudes per construir els parcs eòlics obliguen Endesa a modificar els projectes perquè incorporin mesures correctores i compensatòries que mitiguin els efectes en l’entorn.
També subratllen que tots dos parcs compartirien les infraestructures d’evacuació de l’energia produïda i això en reduiria l’impacte ambiental.
I els ajuntaments?
L’Ajuntament de la Pobla de Cérvoles, on s’ubicarien la majoria de molins, defensa els parcs pels ingressos que poden suposar per al municipi.
A l’Albi, en canvi, són reticents i ja havien presentat al·legacions per demanar que s’allunyin del nucli urbà, com explica l’alcaldessa, Anna Feliu:
“Aquest vistiplau de la comissió d’Urbanisme a veure si té en compte la petició que vam fer per respectar els veïns i poder tenir aquesta distància que considerem molt necessària”
De moment, no hi ha calendari sobre la taula pel que fa a la construcció dels parcs. Abans cal introduir als projectes les modificacions que exigeix el govern perquè compleixin tots els requisits de la Declaració d’Impacte Ambiental.
Endesa ja ha obert el procés participatiu perquè particulars, empreses i organismes públics locals puguin convertir-se en inversors dels parcs.
Aquesta és una opció prevista al decret de renovables del govern per vincular aquest tipus de projectes al territori. De moment, però, no s’hi ha inscrit ningú, segons fonts de la companyia. La inversió prevista és de prop de 100 milions. Font: 3cat.cat; pexels-barbland-29143894