Catalunya defensa un desenvolupament de l’energia eòlica marina que tingui en compte els beneficis socials i econòmics per a les zones on s’ubiqui

La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha defensat que l’energia eòlica marina s’ha de desenvolupar amb els màxims beneficis socials i econòmics per als territoris on s’ubiqui. Morera, que ha participat en el III Congreso Eólico Marino organitzat per la Asociación Empresarial Eólica (AEE), ha recordat que Catalunya requerirà de totes les tecnologies d’energies renovables existents per descarbonitzar la societat, però ha insistit en la necessitat que la seva instal·lació es faci sempre tenint en compte els interessos dels habitants i dels agents del territori.

La directora de l’ICAEN ha reiterat el compromís de Catalunya amb l’energia eòlica marina i també amb una transició energètica que sigui justa, equilibrada i consensuada amb el territori. Per això, ha posat sobre la taula que els projectes d’aprofitament de l’energia eòlica marina que s’acabin executant han de ser aquells que, més enllà de generar electricitat al menor preu, també aportin externalitats positives per al seu entorn més immediat.

A l’hora de posar exemples d’aquestes externalitats positives, Morera ha mencionat mesures dedicades al seguiment mediambiental durant l’operació del parc; la creació de fons comunitaris entre promotors i comunitat local per tal de generar beneficis indirectes en l’economia local en els teixits industrial, pesquer i turístic; la inclusió de propostes de formació professional, beques o centres de formació, o bé compromisos realitzats en favor de la inserció laboral de persones desocupades.

Com a mostra de la voluntat per desenvolupar l’energia eòlica marina al país, la responsable de l’ICAEN ha fet referència a la Plataforma d’R+D+i en energies marines de Catalunya (PlemCat), que promou l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya amb el suport de l’ICAEN. Aquesta infraestructura d’investigació se situarà a la badia de Roses (Alt Empordà) i esdevindrà un laboratori d’assajos flotant a la mar Mediterrània, amb la finalitat d’estudiar el comportament de diferents components i sistemes tècnics per a l’avenç i la validació de l’energia eòlica flotant, d’altres energies marines, per al monitoratge de l’ecosistema marí i per altres estudis mediambientals, climàtics o de biodiversitat.

Morera ha detallat que PlemCat permetrà conèixer en profunditat la interacció entre l’energia eòlica marina flotant i el seu entorn, i desenvolupar així les mesures necessàries per evitar o mitigar els possibles impactes negatius que es detectin. A més, ha explicat que també servirà de trampolí per a l’establiment a Catalunya d’una indústria vinculada a aquesta activitat, tant des de la vessant productiva i de serveis associats com des de l’àmbit de la investigació i la innovació. L’entrada en servei de l’equipament està prevista per a l’any 2026. Font: icaen.gencat.cat, pexels-freddie-ramm-6839-51539