Així seran els dos primers parcs solars sobre terreny de L’Energètica pública

Situats a Vidreres i Sant Fruitós de Bages, aportaran 5 MW més per avançar cap a l’autoabastiment de la Generalitat

L’Energètica pública ja té a tocar els seus dos primers parcs solars fotovoltaics sobre terreny. Després de fer-ne una crida pública, ha seleccionat dos projectes a Vidreres i Sant Fruitós de Bages. Sumen 5 MW de potència i suposaran que l’empresa pública de renovables de la Generalitat hi aporti 4 milions d’euros. El director general Daniel Pérez ja avança a Nació que abans de l’estiu de l’any vinent hi haurà noves convocatòries per adquirir-ne més.

Dos de sis projectes

La crida pública per comprar parcs solars privats tenia un pressupost màxim de 10 milions d’euros. S’hi van presentar sis projectes, dels quals quatre s’han descartat per no ajustar-se als criteris econòmics de L’Energètica. “Som molt curosos amb els diners públics i si el retorn no està assegurat, hem de dir que no”, explica Daniel Pérez.

D’aquesta manera, finalment la inversió serà d’uns 4 milions d’euros. El primer dels projectes està situat en una antiga pista abandonada de motocròs de Vidreres (la Selva), a tocar de l’autovia C-35. A banda de la integració paisatgística i d’aprofitar espais degradats, el responsable de L’Energètica destaca el suport municipal al projecte.

Impulsat per la constructora catalana Rubau, s’ha realitzat íntegraments amb materials europeus. En aquest cas, l’empresa pública se’n queda el 100% per valor de 2,9 milions d’euros. Acabat de construir aquest mateix octubre i amb la previsió que pugui entrar en funcionament el primer trimestre de 2025, té una potència de 3,4 MW, un total de 4.872 panells fotovoltaics i unna superfície de 2,36 hectàrees. “És una molt bona notícia que el primer parc solar íntegrament de L’Energètica sigui a les comarques gironines”, destaca Pérez.

Aliança amb l’energètica pública flamenca

El segon projecte que L’Energètica comprarà -si el procés de due diligence no ho atura- se situa a Sant Fruitós de Bages. Curiosament, està promogut per una altra energètica pública, en aquest cas l’empresa Aspiravi, formada bàsicament per diverses associacions de municipis flamencs.

El projecte del Bages té una potència de 2,94 MW, un total de 4.896 panells i una superfície de 4,65 hectàrees. Situat a tocar de l’autopista C-16, es va acabar de construir a l’agost i es preveu que pugui entrar en funcionament abans del 15 de desembre.

En aquest cas, L’Energètica comprarà un 45% del projecte per valor d’1,13 milions d’euros. Una de les singularitats és que va aconseguir, a través d’una subhasta estatal, un preu fix primat durant els pròxims 12 anys. Aquest fet ha facilitat que el procés de participació ciutadana -fins al 25% del capital- sigui un èxit. D’aquesta manera, dues empreses públiques i petits accionistes particulars conviuran en un parc solar que també ha estat beneït per l’ajuntament. “És una aliança molt interessant”, destaca Pérez.

Si es confirmen les dues operacions, l’empresa pública de renovables tindrà una cartera d’uns 25 MW, entre cobertes solars, parcs sobre terreny, instal·lacions hidroelèctriques i també participacions en parcs eòlics, amb l’objectiu de continuar avançant cap a l’autobastiment elèctric de la Generalitat. Els projectes solars fotovoltaics, a banda d’exigents criteris econòmics, havien de comptar amb el suport municipal així com tenir ja el vist-i-plau d’Energia i d’Urbanisme, però encara no estar connectats a xarxa. Font: naciodigital.cat, pexels-nc-farm-bureau-mark-15751120