Tarragona serà un centre de metanol i amoníac verd

Ascó i Constantí acullen dos dels set projectes seleccionats a tot Espanya a la primera convocatòria d’ajuts a valls i clústers d’hidrogen renovable, amb 236 milions d’euros

HyBERUS i T-HYNET (Tarragona Hydrogen Network). Dos projectes per produir hidrogen descarbonitzat que, conjuntament, sumen inversions per valor de 617 milions d’euros. El primer, impulsat per Alkeymia i amb una inversió pressupostada de 303 milions d’euros, està repartit entre Catalunya i Aragó, tot i que té a Ascó el centre principal.

Allí s’ubica el subprojecte Sophya, que contempla en aquest municipi de la Ribera d’Ebre un electrolitzador de 160 MW per produir hidrogen verd i una planta annexa per sintetitzar metanol a partir d’aquest hidrogen.

El segon projecte, T-HYNET, liderat per Repsol, s’emplaça al Complex Industrial de Repsol a Tarragona, al Polígon Nord del pol petroquímic de Tarragona, en aquest cas en una secció pertanyent al terme municipal de Constantí. Amb una inversió pressupostada de 314 milions d’euros i 140 MW, també produirà hidrogen electrolític, a partir d’aigua, per substituir l’hidrogen gris (a partir de gas natural) que avui utilitza aquesta empresa en els seus processos industrials.

Tots dos projectes acaben de ser seleccionats entre els set que han aconseguit a tot Espanya l’adjudicació provisional de la primera convocatòria de ‘Valls i clústers d’hidrogen renovable’ impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Rebran, si es confirma definitivament la seva adjudicació en el termini d’uns deu dies, ajuts conjunts per valor de 235 milions d’euros a càrrec de l’instrument extraordinari Next Generation EU. Seran 137 milions d’euros per a HyBERUS i 98 milions per a T-HYNET. En el primer cas, no tota l’ajuda anirà a Ascó, sinó que es repartirà entre el projecte Sophya que encapçala aquest municipi i els projectes Pilar (a Casp) i Pilatus (a Fabara), tots dos a Aragó.

El de HyBERUS és un projecte que s’ha mantingut fins a la comunicació d’aquesta adjudicació d’ajuts amb un perfil públic baix. Si es materialitza, pot donar un impuls notable a la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i al corredor de l’Ebre, amb sortida natural al Port de Tarragona.

Fonts d’Alkeymia, empresa promotora d’aquest projecte, han explicat al Diari de Tarragona que els tres projectes que s’agrupen sota el paraigua d’Hyberus (i que comptaran, cadascun d’ells, amb subministrament d’electricitat a partir d’aerogeneradors emplaçats a Aragó), transformaran l’hidrogen electrolític produït en metanol i amoníac. petroquímic de Tarragona, però també a través del Port de Tarragona mercats d’exportació.

A Ascó es produirien 114.000 tones de metanol verd a l’any. Fabara (Aragó) sumaria 36.000 tones anuals més. Finalment, Caspe hi afegiria 160.000 tones a l’any d’amoníac verd. Font: diaridetarragona.com; pexels-tomfisk-6754764