La dessaladora flotant del port de Barcelona s’endarrereix fins a principis del 2025

La millora de les reserves hídriques no justifica la urgència d’aquesta infraestructura i s’haurà d’obrir un concurs públic

La pluja continuada de les últimes setmanes ha fet millorar les reserves als embassaments i, de retruc, condiciona els plans del govern per fer front a la sequera.

La dessaladora flotant del Port de Barcelona que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va anunciar com a solució d’emergència per a la sequera havia d’estar operativa a l’octubre, però no serà així. El projecte no s’atura, però no veurà la llum fins a l’any que ve.

Un informe jurídic de la mateixa Generalitat desaconsella al govern tirar endavant l’adjudicació directa d’aquesta dessalinitzadora a l’empresa Coxabengoa per 100 milions d’euros. El projecte podria perillar si altres empreses interessades l’impugnen, perquè la millora de les reserves hídriques no justifiquen la urgència de la infraestructura i, per tant, ja no es pot adjudicar a dit, ha explicat David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en funcions:

“Quan estàvem en emergència podíem contractar per emergència i podíem anar més de pressa. A l’octubre hauria estat a punt. Si no estem en emergència, no podem fer-ho, i tampoc ens cal per a l’octubre perquè no entrarem en emergència fins a l’any que ve comptant que no plogués ni una gota més, eh?”

I és que, després d’una primavera plujosa, la situació dels embassaments ja no té res a veure amb la que hi havia quan, a l’abril, Mascort va anunciar la construcció d’aquesta megaestructura flotant.

El passat 7 de maig, la Comissió Interdepartamental de Sequera va acordar el canvi d’escenari del Sistema Ter-Llobregat, passant de l’emergència a l’excepcionalitat, cosa que implica una relaxació de les restriccions. El canvi modifica també les condicions per a la licitació d’aquesta obra, que inicialment estava prevista pel tràmit d’emergència. 

El fet que ara s’hagi d’obrir un concurs públic farà que el projecte s’endarrereixi uns mesos, almenys fins a principis del 2025, i que diverses empreses puguin optar-hi. De fet, ja n’hi hauria algunes d’interessades. 

La infraestructura, capaç de dessalar 40.000 metres cúbics d’aigua diaris, és la faraònica solució del govern per garantir el subministrament de l’àrea metropolitana en cas que sigui necessari. 

Com ja va anunciar el conseller Mascort a l’abril, l’objectiu és que aquesta dessaladora es pugui posar en funcionament en cas d’entrar a l’escenari d’emergència II a l’àmbit Ter-Llobregat, un horitzó que ara s’ha allunyat. Al mes de març, el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 14,5% i ara supera el 34%. 
 

A la Costa Brava sí que funcionaran aquest estiu

A la Costa Brava, en canvi, entre finals de juny i principis de juliol, entraran en funcionament les primeres quatre dessaladores portàtils, encarregades pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona i finançades amb el suport de la Generalitat, que s’instal·laran a l’estació potabilitzadora d’Empuriabrava. Font: ccma.cat, pexels-francesco-ungaro-22643787