La Cambra Arrossera d’Amposa revaloritza la clofolla d’arròs obtenint un material que substitueix el plàstic

Al delta de l’Ebre han creat un nou material amb la clofolla de l’arròs. L’han batejat com a “orizait” i pretén ser una alternativa ecològica al plàstic. De moment ja s’està utilitzant per fer envasos i materials de construcció i fins i tot una gran empresa com Seat està intentant integrar-lo en les peces dels seus cotxes.

A la Cambra arrossera del Montsià produexi 60 milions de kilos d’arròs cada any, el 20% del pes és la clofolla que envolta el gra, un subproducte que fins fa poc no tenia cap valor i que han aconseguit transformar en un nou material que pot substituir el plàstic. L’han batejat com a Oryzite. Se’n poden fer envasos totalment biodegradables o bé barrejar-lo amb plàstic per ser més resistent.

Se substitueix pel plàstic per disminuir la petjada de carboni amb les mateixes prestacions o millor, el cicle de producció és més ràpid amb l’ Oryzite i es consumeix menys energia, assegura el CEO d’ Oryzite.

La cooperativa ja en comercialitza un milió de quilos a l’any. Hi han moltes aplicacions que es poden fer. Es pot fer per injecció, per extrusió, per rotomoldeig, per premsa…es pot fer tot, actualment encara es van descobrint aplicacions i captant nous clients.

Un dels clients que hi ha apostat és SEAT. L’empresa automobilística té en marxa una prova pilot per reduir el pes i la petjada ecològica del Seat León incorporant Oryzite a diversos components del vehicle.

A banda de la indústria automobilística, l’Oryzite també s’empra per fer material de construcció, mobiliari urbà i de jardineria i tot tipus d’envasos. Ja són més de 70 els fabricants que l’empren arreu d’Europa, però les possibilitats futures d’aquest material poden ser moltes més. Font:ccma.cat