Energia eòlica marina és clau per a la neutralitat climàtica de 2050 a Europa

Segons un nou informe de l’Agència Internacional d’Energia (AIE), “Offshore Wind Outlook 2019”, l’energia eòlica marina tindrà un paper important en la combinació energètica mundial. L’AIE prediu que la capacitat global en alta mar pot augmentar 15 vegades per 2040.

L’AIE creu que la capacitat eòlica marina europea arribarà als 130-180 GW per 2040. Diuen que la caiguda dels costos i el “progrés tecnològic notable” (turbines més grans i vent flotant a alta mar) impulsaran el progrés. Diuen que l’energia eòlica marina ja és una forma de generació d’energia tan estable com el carbó i el gas en molts llocs, atesos els seus factors d’alta capacitat.

Els vuit escenaris de la Comissió Europea per al 2050 mostren que Europa necessita entre 230 i 450 GW d’energia eòlica marina per al 2050 per descarbonitzar el nostre sistema energètic. I Europa està ben posicionada per lliurar aquests volums. Som líders mundials en tecnologia eòlica marina i exportem grans volums d’ella. Acabem de construir una turbina eòlica marina de 12 MW. I estem liderant el desplegament de l’energia eòlica marina flotant, que tindrà un paper clau en el futur. La nostra cadena de subministrament, ports i logística han aconseguit economies d’escala. I més de 60.000 europeus ara treballen en energia eòlica marina.

El CEO de Wind Europe, Giles Dickson, va dir: “L’informe de l’AIE d’avui és un fort suport de l’energia eòlica marina. Són puntuals al mostrar com la caiguda dels costos i el desenvolupament tecnològic han fet de l’energia eòlica marina una opció òbvia per als països com a font d’energia. I l’informe mostra no només com l’energia eòlica marina és tan barata com el carbó i el gas en moltes regions, sinó que també és tan estable en termes de les seves “factors de capacitat”.

“Els números que l’AIE preveu per a Europa són realment conservadors. Diuen 130-180 GW per 2040. Però ja tindrem 90 GW per a 2030, gràcies als majors compromisos assumits pels governs des que van començar a escriure les seves Plans Nacionals d’Energia i Clima. Els vuit escenaris de la Comissió de la UE per al 2050 preveuen entre 230 i 450 GW per al 2050, i això és al que apuntem“. Font: evwind.com

Un “gir màgic” del grafè li dona noves propietats com a superconductor electrònic

Investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques, situat a Barcelona, ha descobert noves propietats del grafè

El grafè és un material superlleuger, 100 vegades més dur que l’acer. Es pot obtenir enganxant amb cel·lo mina de la que cau quan fem punxa a un llapis. Observat al microscopi, el grafè és una malla d’àtoms de carboni col·locats en hexàgons.

Fa un any, un equip de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts va descobrir noves propietats del grafè superposant-ne dues làmines i fent-ne girar una amb un “angle màgic” d’1,1 graus. Però ara, investigadors de l’Institut de Ciències Fotòniques (IFCO), situat a Barcelona, encara han anat més enllà. Per primera vegada, han portat a la pràctica l'”angle màgic” i han fet descobriments sorprenents. Ho explica Dmitri Efetov, director estudi de l’ICFO:

“Amb la rotació d’1,1 graus, apareix la màgia. Si hi apliques un voltatge, pots modelar molts estats i passar d’un superconductor a un aïllant. Funciona com un interruptor. Això és excepcional. Fa 30 anys que es busca aquest efecte. L’angle màgic del grafè ho permet.”

Arribar fins aquí no ha estat fàcil. Han hagut de superar moltes dificultats, com, per exemple, treure impureses en la fabricació de les làmines de grafè.

“És com posar un protector de pantalla al mòbil: si no ho fas amb cura, hi sortiran tot de bombolles. Amb el grafè hi ha el mateix risc i es resol igual: planxant sobre les làmines. Això sí, en un material a nanoescala.”

Però, quines aplicacions tindrà, aquest descobriment? Aquestes noves qualitats del grafè permetran, per exemple, fer més eficient la transmissió d’energia i estalviar fins a un 60% del que es consumeix actualment. Un gran avenç en plena crisi climàtica.

“Quan el telèfon o l’ordinador s’escalfen és perquè l’electricitat s’escapa pels cables. Això també passa en les plantes elèctriques que es connecten amb les cases. Un superconductor podria ser molt més eficient. I estalviar energia té impacte en el canvi climàtic. En un moment, estalviaries el 60% de l’energia que utilitzem. Aquest estalvi fa la diferència.”

També és una propietat clau per aconseguir fabricar ordinadors quàntics o trens sense fricció. Font: ccma.cat

Un material més prim que un cabell per crear finestres intel·ligents i estalviar energia

Permetrà tant reduir la temperatura de plaques solars i ordinadors com crear finestres intel·ligents i reduir la factura de l’aire condicionat

Imaginem que el sol toca de ple la nostra finestra i això augmenta fins a límits incòmodes la temperatura de casa. Però hi ha un material deu vegades més prim que un cabell que aconsegueix rebaixar uns quants graus la temperatura de la finestra i, en conseqüència, de l’interior. I això, a més de confort, significa un gran estalvi en aire condicionat.

Aquest material és el que han creat investigadors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de l’Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC). El seu treball s’ha publicat a la revista Small.

Els sistemes de refrigeració són responsables del 15% del consum global d’energia i del 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Es preveu que aquestes xifres s’hagin triplicat el 2050. Les emissions produïdes contribueixen a l’escalfament global i, per tant, obliguen a consumir més en refrigeració i es generen més emissions. Es tracta d’un cercle viciós.

El nou material és capaç d’eliminar calor i així refredar la superfície en la qual es col·loca sense cap consum d’energia ni emissions de gasos de cap mena. Està format per una matriu d’esferes de sílice de 8 µm de diàmetre -8 milionèsimes de metre-, deu vegades més prim que un cabell humà. Comparat amb grans de sorra, tenen un volum un milió de vegades més petit.
 

Imitar la Terra

El material s’inspira en el mecanisme de regulació de temperatura de la Terra, anomenat refredament radiatiu. El nostre planeta rep radiació ultraviolada del Sol i això fa augmentar la temperatura de la superfície. Però una part d’aquesta energia torna a l’espai com a radiació infraroja. Així la temperatura es regula. I precisament l’efecte hivernacle, provocat per gasos com el diòxid de carboni, fa que bona part d’aquesta radiació infraroja quedi retinguda i la temperatura de la Terra vagi augmentant.

En tot cas, el que ha interessat els investigadors és que els principals responsables de l’expulsió de la radiació són els grans de sorra dels deserts. 

Una de les principals aplicacions seria refredar les plaques solars, perquè una calor excessiva disminueix el seu rendiment. Els investigadors han demostrat que amb el nou material es pot refredar fins a 14 ºC una oblea de silici sota la llum directa del Sol. Un vidre comú només n’abaixa la temperatura 5 ºC. En una superfície com la d’un panell solar, té una potència de refredament radiatiu de fins a 350 W/m2.
 

Alimentar París tot un any

Això significaria eliminar la meitat de la calor acumulada en un panell solar típic en un dia clar. I amb això l’eficiència relativa d’una cel·la solar s’incrementaria en un 8%. Considerant la producció global d’energia solar del 2017, aquest augment d’eficiència seria suficient per alimentar amb energia París durant un any sencer.

Una sola capa de microesferes seria suficient per aconseguir el rendiment òptim. I això augmenta la facilitat d’aplicació. És sis vegades més prim que els materials de refredament radiatiu actuals i evita l’ús de plàstics. Altres aplicacions podrien ser la refrigeració de mòduls termoelèctrics -que converteixen diferències de temperatura en corrents elèctrics- o de sistemes informàtics de centres de processament de dades -l’augment de temperatura és un dels grans problemes que presenten i obliga a una despesa important en refrigeració. O bé finestres intel·ligents que es refrescarien a si mateixes i al seu entorn, com la que descrivíem al principi del text.

Juliana Jaramillo, primera autora de l’article, juntament amb Achille Francone i Nikolaos Kehagias, tots tres membres del Grup de Nanoestructures Fonòniques i Fotòniques de l’ICN2 -que dirigeix Clivia Sotomayor-, han desenvolupat un altre material que és fàcilment escalable i és capaç de proporcionar tant refredament radiatiu com autoneteja. Va ser distingit amb el Collider Tech Award 2019, que atorga The Collider, un programa de transferència tecnològica promogut pel Mobile World Capital Barcelona per connectar la recerca científica amb la iniciativa emprenedora. Font: ccma.cat

El Govern espanyol garanteix 12 anys la rendibilitat de les renovables

El Consell de Ministres va aprovar un decret amb el qual es pretén garantir una rendibilitat mínima de les instal·lacions d’energies renovables afectades per la retallada que el govern del Partit Popular va aplicar el 2013.

El decret aprovat preveu lligar la remuneració a la rendibilitat del deute públic a deu anys i fins a l’any 2031. Les instal·lacions anteriors al 2013 podran mantenir la taxa actual del 7,398% i per a les posteriors serà del 7,09%.

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, creu que la confiança dels inversors es podrà restaurar amb la nova normativa:

“Donar estabilitat, predictibilitat als inversors i recuperar la confiança d’aquells que es van sentir traïts el 2013 quan van canviar les premisses.”

Indemnitzacions en joc

Els inversors reclamen indemnitzacions de més de 10.0000 milions d’euros al govern d’Espanya per la retallada retroactiva que es va aplicar a la seva retribució, segons les dades del ministeri.

Fins ara, els tribunals internacionals d’arbitratge han resolt en contra d’Espanya en 10 ocasions. Les condemnes pugen a 821 milions, tot i que les reclamacions eren del doble.

La ministra Ribera ha dit que encara no s’ha pagat cap dels 45 laudes condemnatoris perquè l’Estat continua exercint la seva defensa i espera que la situació canviï amb la nova oferta:

“…pugui ser considerada com una mesura que mitiga l’impacte de la decisió regulatòria i redueixi els litigis pendents i fins i tot inviti a renunciar al cobrament per poder-ne garantir l’estabilitat en la retribució durant 12 anys.”

Per poder-se acollir a la rendibilitat garantida, els inversors hauran de renunciar als processos judicials o arbitrals en marxa i a les indemnitzacions que se’ls hagi pogut reconèixer.

Segons ha explicat la ministra, més de 64.000 plantes es van veure afectades per la retallada a les renovables de 2013, sobretot al País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia. Font: ccma.cat