El territori reclama el desmantellament urgent del magatzem Castor

La Plataforma del Sénia també demanarà la reversió dels terrenys afectats pel gasoducte, cedits pels agricultors

Des de les Terres de l’Ebre es reclama el desmantellament immediat del magatzem Castor. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, opositora al projecte des dels seus inicis, i els ajuntaments de les poblacions més pròximes (i per ells més afectades pels sismes) celebren que l’informe dels experts del MIT i Harvard confirmi «el que ja tot el món sabia», que la injecció de gas en el subsòl marí va ser la causa dels terratrèmols a la tardor de l’any 2013.

«En part estem satisfets perquè hem aconseguit un dels nostres objectius, que no es torni a injectar gas, però per un altre encara queda camí per recórrer, ja que creiem necessari que desmantellin les instal·lacions de forma definitiva», apunta Evelio Monfort, un dels portaveus de la Plataforma del Sénia, que fa anys ja va advertir que el projecte gasista s’estava duent a terme sense haver realitzat un estudi sísmic previ de la zona, tot i conèixer-se que existien diverses falles.


Des de la plataforma admeten que difícilment es podrà extreure del subsòl el gas que ja es va injectar i que va ser la causa dels terratrèmols. «Ara faran nous i cars estudis, quan el resultat és evident», va comentar Monfort al diari.

La trucada del ministre

La Plataforma del Sénia no decau en la seva activitat i ja treballa en noves metes, com la reversió dels terrenys que els agricultors de la zona van cedir per al pas del gasoducte que connecta la planta marina i la terrestre, ara en hibernació.

El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, va trucar personalment als alcaldes de Vinaròs, Benicarló (Baix Maestrat) i Sant Carles de la Ràpita per informar-los del resultat dels estudis i dels propers passos del Govern en aquesta problemàtica.

Però Nadal es va oblidar d’Alcanar, població veïna de Vinaròs, on es troba la planta terrestre del projecte Castor, en què hi ha molts veïns afectats pel pas del gasoducte i l’Ajuntament ha estat molt bel·ligerant aquests anys contra el projecte, al costat de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.

L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, no s’estranya d’aquest oblit, ja que el ministeri no ha contestat cap de les moltes cartes que els han remès. Per Montserrat, resulta urgent desmantellar la planta, ja que el seu manteniment no té cap sentit.

“La inversió que requereix mantenir-la hivernada és superior a tota la inversió que l’Estat destina en un any a les Terres de l’Ebre, és indignant”, afirma l’alcalde, qui també ressalta que tot el projecte Castor ha estat “un cúmul de despropòsits”, “començant per uns estudis de demanda de gas desproporcionats i acabant per la falta d’un estudi sísmic de la zona”.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, detalla com cordial la conversa amb el ministre Álvaro Nadal. “M’ha explicat el resultat de l’informe, tot i que la trucada s’ha produït després de la presentació a la premsa”, explica l’alcalde, qui també reclama el desmantellament immediat de la infraestructura.

Per al delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, “el MIT no ha fet més que confirmar el que la gent de les Terres de l’Ebre teníem clar des del primer moment”.

“Un cop es van parar els treballs d’injecció del gas a la plataforma Castor van acabar també els moviments sísmics, per tant, era una clara evidència, amb tot, estem satisfets que l’hagin corroborat estudis tot i haver-ho fet amb tres anys d’endarreriment”, afirma el delegat, qui també se suma a les peticions de desmantellament definitiu del magatzem de gas.

“La mala gestió de l’Estat l’hem hagut de pagar la ciutadania: primer patim els terratrèmols, després assumim la indemnització a Escal UGS i ara haurem d’assumir els costos del desmantellament, és molt preocupant”, afirma Pallarès.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *