Un pas més perquè les centrals nuclears puguin operar més enllà dels 40 anys

El Consell de Seguretat Nuclear avala la reforma del sistema de renovació de les plantes que impulsa l’Estat

Nou pas perquè les empreses nuclears puguin allargar la vida útil de les centrals més enllà dels 40 anys. El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha donat el vistiplau a la reforma del sistema de renovació de la llicència de les centrals nuclears proposat pel Govern espanyol. Fins ara havien de fer la petició amb tres anys d’antelació, però a partir d’ara disposaran de més temps. Concretament, detalla que es podrà sol·licitar una nova autorització d’explotació de la central «en el termini màxim de dos mesos, a comptar des de la data d’aprovació del Pla Integral d’Energia i Clima. O, en el seu cas, en la data en que el titular ha de presentar la Revisió Periòdica de Seguretat de la central».

La decisió es produeix abans que la central extremenya d’ Almaraz, operada per Gas Natural Fenosa, Iberdrola i Endesa, hagués de presentar la petició de renovació per seguir operant més enllà de 2.020, quan un dels reactors de la planta hauria complert ja els 40 anys de vida útil per als quals va ser dissenyat. Pel que fa a les centrals d’ Ascó I i II i Vandellòs, compliran les quatre dècades de vida entre 2.024 i 2.028. L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) que les gestiona ja ha explicitat la voluntat de demanar la pròrroga per tal de poder operar més enllà d’aquest període.

L’Associació Professional de Tècnics en Seguretat Nuclear del CSN (ASTECSN) ha denunciat en un comunicat «aquesta aprovació precipitada, sense informe jurídic públic i que busca prendre una decisió que pot ser molt rellevant en el panorama energètic espanyol».

Segons ha dit la portaveu d’aquesta associació, Nieves Sánchez, aquesta decisió «es fonamenta en la petició d’una entitat privada» -en referència a la demanda d’Iberdrola al Govern de comptar amb més temps per decidir sobre la renovació de llicències i «no atén al necessari de calma i debat públic que ha d’acompanyar a aquesta mena de decisions», ha afegit.

Per a Sánchez, «aquesta és una maniobra més que desacredita el Consell de Seguretat Nuclear com a regulador independent, és una mostra de la seva captura i preocupant politització».

El diputat de Podem Juan López de Uralde ha subratllat que «estem davant una decisió gravíssima del CSN, ja que es tracta d’una nova modificació legal per facilitar, sense debat social ni polític, l’allargament de la vida de les centrals nuclears, amb independència dels riscos per al medi ambient i les persones».

Ecologistes

De la seva banda, el Moviment Ibèric Antinuclear va convocar una manifestació al centre de Madrid el 10 de juny amb el lema ‘Tancar Almaraz i totes les altres’, en la qual els grups ecologistes demanen un canvi de model energètic mesures per substituir el parc nuclear per energies renovables.

Ecologistes en Acció, que forma part d’aquest moviment, ha acusat el Govern central i el Consell de Seguretat Nuclear de «doblegar-se» davant els interessos de les elèctriques per allargar la vida de les plantes nuclears.

La patronal

Per contra, Foro Nuclear assegura que la decisió del Govern i el CSN ha estat «la més sensata que es podria prendre dins del panorama energètic espanyol. Per al president de la patronal del sector, Ignacio Araluce la reducció del termini per demanar les prorrogues sembla «una actitud assenyada en un moment en el qual es té previst debatre el futur del marc legal i regulatori energètic», per la qual cosa considera encertat que les nuclears «posposin la seva decisió».

foto-1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *