Covestro obté un producte químic clau de les plantes

Covestro ha aconseguit un important avanç en la investigació de matèries primeres vegetals per a la fabricació de plàstics: l’anilina, una important substància química bàsica, ara pot obtenir-se de la biomassa. Covestro ha aconseguit desenvolupar —inicialment en el laboratori— un procediment totalment nou en col·laboració amb altres socis. Fins el moment, només s’havien utilitzat matèries primeres fòssils per a la producció d’anilina, una substància clau en la indústria química i que se utilitza com a  matèria primera per a la producció de nombrosos productes.

Després provar amb èxit en el laboratori, Covestro planeja desenvolupar el nou procediment juntament amb altres socis de la indústria i de la investigació. El primer pas és elevar el procés a una planta pilot amb l’objectiu de facilitar la producció de l’anilina ecològica a escala industrial. Aquest fet suposaria un èxit sense precedents en la indústria química.

Assoliment sense precedents

Anualment es produeixen a tot el món més de 4,5 milions de tones d’anilina. El volum total ha augmentat una mitjana aproximada del 5% cada any. Amb una capacitat de producció de prop d’un milió de tones, Covestro es troba entre els principals productors del món. La companyia necessita anilina com a precursora de l’escuma rígida de poliuretà, un material aïllant d’alta eficiència utilitzat en edificis i sistemes de refrigeració.

“El mercat està mostrant un gran interès per productes ecològicament beneficiosos que s’obtenen de matèries primeres renovables. Ser capaç d’obtenir anilina a partir de la biomassa és un altre pas clau per aconseguir que les indústries químiques i del plàstic siguin menys dependents de les matèries primeres fòssils i de les fluctuacions del mercat. Amb això, estem perseguint la nostra visió de fer del món un lloc millor “, comenta el Dr. Markus Steilemann, director d’Innovació de Covestro.

“El procediment actualment en desenvolupament utilitza matèries primeres renovables i produeix anilina amb una petjada de carboni molt menor que si es fabrica amb la tecnologia estàndard. Això també permet als nostres clients disminuir notablement la petjada de carboni dels seus productes amb anilina “, explica el Dr. Gernot Jäger, director de projecte de Covestro. Les reaccions tindrien lloc sota condicions més suaus. Actualment, els aspectes ecològics del procés també estan sent avaluats a fons per instituts externs.

Cent per cent del carboni a partir de la biomassa

Actualment, la indústria aconsegueix l’anilina a partir del benzè, una matèria primera que s’obté del petroli. Però en el seu lloc es pot utilitzar sucre, que ja s’obté a escala industrial a partir de, per exemple, pinsos de blat de moro, palla i fusta. El nou procediment utilitza els bacteris com un catalitzador per a, en primer lloc, convertir el sucre industrial en un precursor de l’anilina. En una segona fase s’obté l’anilina mitjançant catàlisi química. “Això vol dir que el 100% del carboni de l’anilina prové de matèries primeres renovables”, sosté Jäger.

Covestro treballa amb la Universitat de Stuttgart, amb el CAT (Centre Catalític) de la Universitat Tècnica d’Aquisgran (ambdues a Alemanya) i amb Bayer AG per continuar amb el desenvolupament d’aquest procediment. “Es tracta d’un equip interdisciplinari i amb gran motivació que combina tota l’experiència necessària a un nivell molt alt i que és la base per a un èxit durador”, afirma Jäger. Aquest projecte d’investigació a llarg termini rebrà finançament per un període de dos anys i mig a través de la FNR, una agència del Ministeri d’Alimentació i Agricultura alemany (codi de finançament: 22.010.215).

Covestro ja utilitza matèries primeres renovables en diversos productes. Un exemple d’això és un enduridor per a recobriments desenvolupat per la companyia: fins a un 70% del seu contingut en carboni prové de les plantes. El CO2 també s’està utilitzant cada vegada més com a matèria primera alternativa. En substitució del petroli, el CO2 representa el 20% de les matèries primeres utilitzades en un precursor per a l’obtenció d’una escuma de poliuretà flexible que Covestro va començar a produir el 2016. La companyia també està investigant i desenvolupant molts més productes derivats del CO2.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *